Intervju med Anton Thoursie, alias PMtoyou & Trsii: ”Den hemliga socionomen”

Image

Jag ringer upp Anton en grå eftermiddag. Tidigare denna dag har det varit vårdagsjämning. Tyvärr är inte det något som vädret visar resultat på, men Anton är glad på andra sidan luren ändå.

Då Anton som artist spelar in och uppträder själv fast under olika alias så vill jag gå till botten med vem Anton är.

Vem är Anton och vad har han gjort idag?

Anton är 24åring som nyligen flyttat till Malmö för att studera till socionom. Han är hitflyttad från Göteborg men hans hemstad är Jönköping. Han trivs bra i den nya staden och berättar att han nyss kommit hem från Rosengård. Det var hans andra gång i Rosengård och han tycker om det. Där har han idag jobbat som personlig assistent, ett extrajobb han har vid sidan av studierna och musiken. Det är tufft att få ihop det som student och artist, ett extrajobb behövs säger Anton. Han berättar då om sina drömmar med musiken, men är väl medveten om hur svårt det är att klara sig på bara musiken, rent ekonomiskt. Det är anledningen till att han studerar till socionom. Han vill ha en utbildning och möjlighet att jobba med något han kan och tycker om. Men framförallt vill han ha ett yrke som man kan släppa efter arbetsdagen är slut. Då för att kunna ägna tid åt sin dröm, musiken.

Jag leder vidare intervjun på spåret som låter oss veta mer om artisten Anton och passar då på att fråga om hans alias han idag är mest känd som, PMtoyou.

Vem är PMtoyou?

PMtoyou är Antons alias som har ändrats lite på sedan 2007. Han kallade sig från början för Precious Moments och har också släppt en skiva under namnet PM, men han var inte nöjd. Till slut blev det PMtoyou. Jag passar på att fråga om min tes att PMtoyou står för ”precious moments to you” stämmer. Det var varken rätt eller fel, kunde lika gärna stå för personal message to you. Namnet har alltså inget hemligt budskap.

Innan Anton kallade sig varken Precious Moments eller PMtoyou och gjorde elektronisk musik så var han en typisk rockkille. Men runt 2005 så fick Anton upp öronen för den moderna elektroniska musikens legend, Aphex Twin. Det var det sjukaste han hört och vände då sitt musikaliska segel och började producera elektronisk musik. Snabbt och freakat, som han själv uttrycker det.

År 2007 brände han ut sin första skiva med eget material och hade en spelning i Jönköping, tillsammans med en vän.

”Och det var så jävla najs” brister Anton ut när han berättar.

Den annars antingen religiösa eller hardcorepubliken, vanlig i Jönköping, var i chock, men det blev mycket uppskattat.

Det var då det började, men det har hänt en del med musiken sedan dess.

Projekten med PMtoyou har varierat stilmässigt, från helt galet och ostrukturerat till mer klassiskt popbaserat. Från helt instrumentalt till långa verser och refränger med sång, men alltid med sin bas i elektronisk musik. En andra EP är på gång, den är på mastring nu. Han har skickat iväg den till sin vän på Grammofonstudion i Göteborg, som gör jobbet gratis, och vet därför inte när den kommer tillbaka. Men något Anton kan berätta för mig är att denna EP är mer popbaserad med mycket sång.

Förväntansfulla får vi vänta på denna EP, men kan under tiden lyssna på Antons senaste projekt under alias Trsii.

Vem är Trsii?

Namnet kommer från Antons svåruttalade efternamn, Thoursie. Trsii är lösningen, det är stavningen på hur man ska uttala det, med ett klassiskt utdraget ”Göteborgs-i” på slutet.

Projektet är väldigt färskt och han har hunnit släppa 4 låtar under namnet Trsii under de senaste 2-3 veckorna.

Trsiis stil lutar mer åt IDM och post-dubstep. Snygg och utdragen klubbmusik, som Anton själv förklarar det. Detta är något han lyssnat mycket på den senaste tiden och därför låtit sig inspireras av det.

Detta är något han verkligen vill uppträda live med, så fort han känner sig redo för det. För då ska det verkligen sticka ut och vara något utöver det vanliga. Han berättar om sina planer att spetsa liveframträdandet med dansare till en snygg ljusshow eller eventuellt en fet film som backdrop.

”Om jag kommer spela live som Trsii, så kommer jag gå in för det” säger han med pondus i rösten.

Anton gillar att uppträda och tycker att hans musik kommer fram bäst live genom loopbaserade framträdanden. Det betyder att han arbetar fram låtarna live steg för steg, med inspelningar och effekter.

När och var ser vi Anton live nästa gång under någon av hans alias?

Han ska upp till Norrköping fredagen den 30 mars och spela som PMtoyou i Korskyrkan. För er som såg James Blake i Almedalskyrkan under Way Out West förra året så vet ni hur ball en konsert i en kyrka kan bli. Så missa inte detta om ni har vägarna förbi Norrköping denna helg.

”När jag släpper den kommande EP:n så vill jag komma igång med spelningar“ säger Anton innan vi avslutar vår intervju.

Detta ska vi på Demobanken såklart se till att ordna och nu vet ni läsare vad ni har att vänta er och se framemot.

-Gustaf Bofält 21 mars 2012

Lyssna på PMtoyou här:

http://soundcloud.com/pmtoyou

Lyssna på Trsii här:

http://soundcloud.com/trsii

”Hemma Hos”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s